Valmentajaesittelyssä Sami Sorsa

MMA Joensuun thainyrkkeilyvalmennus on saanut kuluneena syksynä lisävahvistuksekseen Sami Sorsan. Sami on pitkän linjan thainyrkkeilymies, jolla on pitkä kokemus lajin parissa toimimisesta. Haastattelimme Samia ja kyselimme häneltä, että mikäs mies hän oikein on. Kaikille hän ei välttämättä ole tuttu kasvo, joten esittelyt ovat tässä kohtaa paikallaan.

Kerro kuka olet?
Nimeni on Sami Sorsa ja ikää on 46 vuotta. Treenivuosia minulla on takana 28. Ottelin aktiiviaikoinani 31 ottelua, joista 14 ottelua oli eri maiden mestareita vastaan. Valmentajakokemusta minulla on vuodesta 1997 alkaen. Paras saavutukseni on amatöörien maailmanmestaruuskilpailuiden pronssimitali Bangkokissa vuonna 1995. Helsinkiläisen treenikaverini Kimmo Muonan kanssa toimme tältä reissulta maamme ensimmäiset thainyrkkeilyn maailmanmestaruuskilpailuiden mitalit Suomeen.

Miksi aloitit aikanaan thainyrkkeilyn?
Aloitin thainyrkkeilyn kuultuani lajia mainostettavan maailman kovimmaksi kamppailulajiksi. Halusin kokeilla onko minusta moiseen lajiin. Kamppailulajit kiinnostivat minua jo nuorena, mutta en päässyt niitä harrastamaan ennen täysi-ikäisyyttä. Nolottaa hieman tunnustaa syytä siihen… Totuus on se, että äitini ei päästänyt. Olin kuulemma liian ”tulinen” luonne jo muutenkin. Näin vanhemmiten pitää sanoa, että äitini oli väärässä sikäli, että treeneissähän nimenomaan saa purettua turhat paineet pois.

Mikä on parasta thainyrkkeilyssä?
Thainyrkkeilyssä parasta sekä pelottavinta ovat kilpailut. Se tunne, kun pystyt karistamaan kilpailun jännityksen ja voittamaan vastustajan on jotain sanoinkuvaamatonta. Toki nykyisin valmentajana on parasta nähdä kaiken tasoisten valmennettavien kehittyvän ja kilpailijoiden pärjäävän otteluissa.

Millainen valmentaja olet?
Valmentajana olen joskus turhankin pedantti, etenkin tekniikan suhteen. Yritän kyllä muistuttaa itselleni, että ei sen aina tarvitse olla niin tarkkaa ja kaikki millilleen. Kunnon suhteen koen olevani paljon rennompi valmennettaville (en tiedä ovatko samaa mieltä). Yritän kyllä tsempata koko ryhmää, mutta muistan myös sanoa, että jokainen tekee oman kuntonsa mukaan, minkä jaksaa. Isossa ryhmässä valmentajan on muistettava kilpailijan ja satunnaisen harrastajan kunnon erot.

Miksi palasit thainyrkkeilyn pariin?
En koskaan lopettanut. Kyllästyin oman seuran pyörittämiseen ja valmentamiseen ajan puutteen sekä jatkuvan kiireen takia. Tästä syystä seurani thainyrkkeilytoiminta siirrettiin toisen seuran alle. En kuitenkaan lopettanut koskaan treenaamista kokonaan. Kilpaillessani olin silloinkin aika paljon omissa oloissani treenaamassa, sillä salitreenit eivät riitä mikäli thainyrkkeilyssä meinaa pärjätä huipulla.

Syy, miksi palasin valmentamaan johtuu ihan puhtaasti siitä, että nyt saan tehdä pelkästään sitä mitä haluan eli valmentaa ilman muita seuran vastuita. Enkä kyllä olisi lähtenyt mihin tahansa soppaan mukaan, mutta kun keskustelimme asiasta Tuure Mutasen kanssa, niin huomasin yhteisen sävelen löytyvän helposti. Nykyisin tämä MMA Joensuun valmentajana toimiminen sopii minulle hyvin ja on erittäin mielekästä. Saan keskittyä vain valmentamiseen, mikä on tällä hetkellä lajissa minulle parasta. Kipinä lajiin ei ole minun osaltani koskaan kuollut.

Sami vetää jatkokurssin treenejä keväällä maanantaisin sekä keskiviikkoisin. Tervetuloa Sami mukaan toimintaamme ja tervetuloa kaikki mestarin oppiin!

Tässä vielä Samin ottelu vuodelta 1994.

Petri Liikala vs Sami Sorsa (1/2)
https://www.youtube.com/watch?v=QwCIpQLjdkQ&t

Petri Liikala vs Sami Sorsa (2/2)
https://www.youtube.com/watch?v=4QXsag_DxgQ

2019-01-04T20:19:55+02:00