Lehtijuttu Karjalan Heili 18.8.2018

Kamppailulajit testaavat kunnon lisäksi kanttia

Puheenjohtaja Jere Tontti, 49, kuvailee kamppailuseura MMA Joensuun kulunutta kautta onnistuneeksi. Seuran uudet omat tilat ja kamppailulajien saama mediajulkisuus ovat lisänneet jäsenmäärää.

– Vuoden aikana tulee yksittäisiä piikkejä, esimerkiksi thainyrkkeilyn SM-kisat ja helsinkiläisestä vapaaottelusalista kertova reality-sarja toivat niin paljon uusia jäseniä, että välillä jouduimme vetämään kahdet treenit peräkkäin, Tontti kertoo.

– Emme enää mahtuneet vanhalle treenisalille. Suhtauduin tilojen laajentamiseen aluksi varovaisesti, mutta oman salin hankkiminen on kyllä kannattanut, Tontti jatkaa.

MMA Joensuu perustettiin vuonna 2006 muutaman jäsenen kesken.

– Siitä se sitten lähti pelkästä vapaaottelusta. Koska minulla on nyrkkeilytaustaa, otimme sen myös mukaan. Thainyrkkeily tuli kuvioihin jossain vaiheessa, ja sitä kautta vapaaottelu. Toiminta on koko ajan kasvanut ja kasvanut, Tontti kuvailee.

Myös kisamenestyksestä seura on saanut nauttia, ja SM-mitaleja alkaa olla kaikissa lajeissa.

– Pienen kaupungin pienenä seurana ollaan menestytty kohtuullisen hyvin. Onhan täällä muissakin kamppailuseuroissa tullut menestystä, Tontti kehaisee.

Vuodesta 2010 seuran puheenjohtajana toimineen Tontin oma harrastus alkoi jo 14-vuotiaana.

– Aloitin silloin karatella. Noin neljän vuoden jälkeen vaihdoin nyrkkeilyyn, josta tuli kilpailulajini. Loukattuani käteni aloitin ihan vain harrastuksena vapaaottelun vuonna 1999. Treenejä olen vetänyt koko tämän ajan, Tontti kertoo.

Tontin mukaan kamppailu-urheilun henkeen ei liity erityisempää mystiikkaa.

– Minulle nämä lajit ovat aina olleet vain urheilua, mutta jokainen asennoitukoon tavallaan. Täyskontaktilajit kasvattavat luonnetta, koska salilta löytyy aina joku itseä parempi, jonka edessä joutuu nöyrtymään. Mutta se kuuluu urheiluun ja on kasvattava kokemus, Tontti pohtii.

Hyvän peruskunnon lisäksi henkinen puoli on Tontin mukaan tärkeä kamppailulajin harrastajille.

– Täytyy olla niin kova kantti, että kestää kovaa harjoittelua ja osaa harjoitella oikein, eikä yritä olla se salin paras koko ajan. Täytyy harjoitella niitä itselle vaikeita osa-alueita, mikä on täyskontaktilajeissa joskus vaikeaa. Joku voi harjoitella yötä päivää ja olla henkisesti vahvoilla, mutta jos tekee omia ratkaisuja ja on omapäinen, seinä tulee vastaan ja työ menee hukkaan, Tontti kertoo.

Tontti uskoo kamppailu-urheilun suosion perustuvan itsensä voittamisen tunteeseen. Taidoista voi olla myös käytännön hyötyä.

– Kun oikeasti otetaan miehestä tai naisesta mittaa kilpakehässä, sitä tunnetta on vaikeaa kuvata. Se on aikamoinen kokemus, kun pelottaa mennä kehään tai matolle, ja sitten tulee voitto tai tappio.

– Se on ihan oikeaa kamppailua.

– Koen kamppailu-urheilun antavan erinomaiset valmiudet itsepuolustukseen.

– Ääritapauksiahan aina on, ei näissä meidän lajeissa veistä vastaan puolustauduta.

– Mutta näihin perustilanteisiin täyskontaktilajien treenaaminen on ihan ykkönen, Tontti kuvailee.

MMA Joensuu pyrkii olemaan täysin omavarainen seura, jota omat tilat edesauttavat.

– Oman salin myötä pyrimme pyörittämään toimintaa omalla porukalla, ja hyvin on mennyt tähän asti. Uusien tilojen takia jouduimme hieman nostamaan jäsenmaksuja, mutta harjoittelu on edelleen äärimmäisen halpaa, Tontti vakuuttaa.

Tulevalla kaudella seuran tavoite on lisätä kisatoimintaa. Uudet jäsenet pääsevät mukaan peruskurssien kautta.

– Painipuolella kilpailutoiminta on selkeästi lisääntymässä, ja nyt pyrimme saamaan lisään nyrkkeilijöitä kilpakehiin. Muuten jatkamme perustoimintaa, ei sen kummempaa. Mikäli uudella harrastajalla on kamppailulajitaustaa, taitotaso katsotaan henkilökohtaisesti.

– Jos aiemmin karatea harrastanut jäsen haluaa aloittaa painimisen, lajit eivät oikein kohtaa, Tontti kertoo.

Lähde: http://www.heili.fi/uutiset/item/5699-kamppailulajit-testaavat-kunnon-lisaksi-kanttia

2018-08-18T13:56:22+03:00